Erasmus+
Program/tilskuddsordning • Antall tilskudd: 2Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.
Hva er Erasmus+
Det er verdens største utdanningsprogram, med et budsjett på 28,8 milliarder euro for perioden 2021-2027.
Erasmus+ støtter mobilitet og samarbeidsprosjekter i hele utdanningsløpet: barnehage, grunnskole, videregående opplæring, høyere yrkesfaglig utdanning, høyere utdanning og voksenopplæring.
Bærekraft, digitalisering og inkludering
Grønn og digital omstilling, inkludering og mangfold er overgripende prioriteringer som skal prege aktivitetene i Erasmus+ 2021-2027.
Programmet skal fortsatt kjennetegnes av kvalitet og eksellense, men programmet har også et mål om å nå ut til mindre erfarne søkere. Det skal være enkelt å søke midler gjennom Erasmus+.
Hvem står bak
I Norge er det Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som er nasjonalkontor for Erasmus+ og som sørger for mobilisering til programmet og tildeling av de nasjonale midlene.
Hensikt
Regjeringen har høye ambisjoner for norsk deltakelse i Erasmus+ og Det europeiske utdanningsområdet. For å støtte opp under dette, har regjeringen lagt frem en strategi med fire mål.
Målene er avgjørende for å øke kvalitet og relevans og skal bidra til å løse store samfunnsutfordringer som knytter seg til inkludering, mangfold, digital og grønn omstilling.
- Samarbeidet skal bidra til å løse store samfunnsutfordringer.
- Samarbeidet skal styrke samhandling mellom utdanning, opplæring og arbeids- og samfunnsliv.
- Samarbeidet skal gi flere muligheten til å delta i et internasjonalt læringsmiljø.
- Samarbeidet skal bidra til utvikling av politikk og rammebetingelser.
Hvem kan søke tilskudd fra programmet
Barnehager, grunnskole, videregående opplæring, høyere yrkesfaglig utdanning, høyere utdanning og voksenopplæring.
Områder
Grunnopplæring
En viktig nyhet er at det nå åpnes for utveksling/mobilitet også for elever i grunnskole og videregående skole (studiespesialisering), enten som gruppeutveksling eller individuell utveksling.
Innenfor fag- og yrkesopplæringen er det i tillegg tydelige signaler om at det åpnes for mobilitet til og fra partnerland også utenfor Europa. Dette vil imidlertid ikke skje før tidligst 2022.
En annen viktig nyhet for grunnopplæringen er ordningen med et Erasmus-medlemskap. Det er en ny akkrediteringsmodell som skal gjøre det enklere for utdannings- og opplæringsorganisasjoner innenfor barnehage-, skole-, fag- og yrkesopplærings- og voksenopplæringssektoren med hyppig deltakelse i programmet. Det gir mulighet til å delta med et langsiktig og strategisk perspektiv, og skal dessuten gjøre det administrative arbeidet enklere.
Høyere utdanning
For høyere utdanning videreføres alle KA1-aktiviteter, inkludert studie-/praksismobilitet for studenter og ansattmobilitet. Det er fortsatt mulig å delta i europeisk og global mobilitet.
Europeisk mobilitet
Europeisk mobilitet videreføres i stor grad slik vi kjenner det, men er utvidet med særlig to nye elementer: Blandet mobilitet og internasjonal dimensjon.
Blandet mobilitet kombinerer kortere fysisk mobilitet med en obligatorisk virtuell komponent, og er åpent for alle typer mobiliteter. Aktiviteten legger opp til enkle finansieringsmekanismer for alle parter, og kan gjennomføres bilateralt eller gjennom Blended Intensive Programmes (BIP). Den fysiske delen må være mellom 5 og 30 dager og gi minimum 3 ECTS for studenter.
Den internasjonale dimensjonen i Europeisk mobilitet åpner for samarbeid og mobilitet mellom programland og partnerland (land utenfor EU/EØS). Til forskjell fra Global mobilitet, skal tilgjengelige midler brukes til å finansiere utgående mobilitet. Den internasjonale dimensjonen gjelder for både studenter og ansatte, og opptil 20 prosent av de tildelte midlene til hvert mobilitetsprosjekt kan brukes til å finansiere disse aktivitetene.
I tillegg til disse helt nye elementene blir mulighetene for ph.d.-kandidater utvidet. De vil fortsatt kunne reise på samme vilkår som tidligere, enten som studenter eller ansatte. Men for å imøtekomme behovene til ph.d.-kandidatene bedre, åpnes det også opp for at denne gruppen kan reise på korttidsmobilitet på mellom 5 og 30 dager innenfor studentkategorien. Denne korttidsmobiliteten krever ikke en virtuell komponent for å bli godkjent.
Av andre endringer kan det nevnes at Europeisk mobilitet skifter tiltakskode fra 103 til 131, og at prosjektperioden bli standardisert til 26 måneder. Minimumsvarigheten innenfor studiemobilitet reduseres fra tre til to måneder.
Global mobilitet
Det blir ikke tildeling på Global mobilitet i 2021. Første tildeling er planlagt i 2022. Fordi utlysningen har blitt utsatt, er heller ikke alle detaljene kjent ennå. Det knyttes derfor en del usikkerhet til hvordan tiltaket, med den nye tiltakskoden KA171, vil se ut. Europakommisjonen har likevel gitt noen signaler om hva vi kan forvente, blant annet at tiltaket skal bli mer fleksibelt og inkluderende.
Hovedpilaren i tiltaket, nemlig student- og ansattmobilitet til og fra partnerland, består. Det blir også mulig for uteksaminerte studenter å reise på praksisutveksling innen 12 måneder etter endt grad, slik som i KA131 (såkalt “recent graduates”). Varighet på prosjekter vil kunne være 24 eller 36 måneder slik som tidligere.
Europakommisjonen signaliserer også at det vil komme endringer i søknadsskjemaet i KA171. Før måtte institusjonene søke om midler til spesifikke landt. Nå vil dette sannsynligvis endre seg. Man vil nå søke om midler til regioner, men må spesifisere i søknaden hvilke land innenfor regionen man ønsker å samarbeide med. Institusjonene kan deretter selv fritt disponere midlene til prosjektsamarbeid med alle de landene i regionen som er nevnt i søknaden, og vil også kunne legge til nye partnerinstitusjoner uten godkjenning fra Diku.
Søknadsskjemaet vil bli mindre komplisert, med færre spørsmål. Det er også gitt indikasjoner på at Europakommisjonen ønsker å revidere sluttrapportene på KA171 for å gjøre de mer tilpasset tiltaket.
Vi vet ennå ikke hvor mange regioner det vil bli i KA171, eller hvilke land som faller inn under hvilke regioner. Det er også usikkerhet til stipend-satsene, men det er trolig at disse vil knyttes tett opp til ratene på Internasjonal mobilitet i KA131. Europakommisjonen har også signalisert at de ønsker å øke OS-midlene, og/eller inkludere spesifikke midler til visum og forsikring, med intensjon om at studenter skal slippe store utlegg i forbindelse med slike kostnader.
Erasmus Charter for Higher Education
Høyere utdanningsinstitusjoner som ønsker å delta i Erasmus+, må ha et gyldig Erasmus Charter for Higher Education (ECHE). Dette er et kvalitetsstempel som forsikrer partnere om at institusjonen forplikter seg til å implementere de nye elementene i Erasmus+-programmet, på lik linje med alle andre universitet- og høyskoleinstitusjoner i Europa.
ECHE blir videreført og vil ha årlige utlysninger.
Småskalapartnerskap
Nytt tiltak: Småskalapartnerskap
Småskalapartnerskap er kortere prosjekter for utveksling av god praksis og nettverksbygging. Prosjektene varer mellom 6-24 måneder, krever kun to samarbeidende partnere og har enklere administrative retningslinjer. Disse prosjektene egner seg derfor spesielt for nye søkere som vil prøve ut europeisk samarbeid innenfor utdanning. Tiltaket retter seg mot samtlige sektorer med unntak av høyere utdanning, og skal være fleksibelt og lett å gjennomføre på organisasjonenes premisser.
Samarbeidspartnerskap
Strategiske partnerskap blir til samarbeidspartnerskap
Det er nå mulig for alle utdanningsinstitusjoner å danne små, mellomstore og store partnerskap. Det faglige samarbeidet skal strekke seg fra seks måneder til tre år, avhengig av prosjektmål. Hensikten med denne partnerskapstypen er fortsatt å tilrettelegge for kunnskapsutveksling, faglig samarbeid, nyskaping og nettverksbygging.
Sammenliknet med småskala partnerskap, er samarbeidspartnerskapene større og vil ha et økt oppmerksomhet på mål- og resultatoppnåelse, kvalitetssikring av prosjektaktiviteter samt resultatformidling.
Innovasjonsallianser
Kunnskapsallianser blir innovasjonsallianser
Kunnskapsallianser og Sektorallianser slås sammen til sammen til nye innovasjonsallianser. Denne nyskapningen er inndelt i to kategorier:
I motsetning til forrige program der de to tiltakene var rettet mot henholdsvis høyere utdanning og fag- og yrkesopplæring, vil de to nye tiltakene rettes mot begge nivåene.
Fremtidsrettede samarbeidsprosjekt
Fremtidsrettede samarbeidsprosjekt flyttes fra KA3 til KA2, som medfører en overgang fra korte, målrettede utlysninger til årlige og regelmessige prosesser. Tiltaket støtter nå tverrnasjonale prosjekter med mål å identifisere, teste, utvikle eller vurdere innovative politiske tilnærminger som kan ha potensial til å påvirke utformingen av europeisk utdannings- og opplæringspolitikk. Endringen vil føre til mer forutsigbarhet for søkerne.
Europeiske universiteter
Ordningen Europeiske universiteter ble lansert som et pilotprosjekt, og 41 allianser har blitt finansiert for 3 år gjennom utlysningene i 2019 og 2020. Europakommisjonen har signalisert at ordningen skal «rulles ut og skaleres opp» i programperioden 2021-2027. Våren/sommeren 2021 foretar Kommisjonen en gjennomgang av ordningen så langt, og gjennomfører blant annet en rekke høringer med berørte parter: de europeiske universitetsalliansene, organisasjoner som representerer høyere utdanningsinstitusjoner og nasjonale myndigheter.
Det er satt av betydelige midler til ordningen i programmet, og det er stor politisk vilje til videre støtte. De allerede finansierte alliansene skal få mulighet til å søke om å videreføre sine prosjekter, men det er også ønske om å gi flere universiteter og høyskoler mulighet til å bli med i Europeiske universiteter, enten gjennom at de eksisterende alliansene tar opp nye partnere, eller gjennom støtte til nye allianser.
Det er imidlertid usikkert når det blir mulig for nye allianser å søke om støtte, og hvor mange nye allianser det vil være rom for. Signalene fra Europakommisjonen er at vi vil kunne vite mer sikkert i september.
Vi vil komme tilbake med mer informasjon så snart vi vet mer. Vi vurderer også å organisere et informasjonsmøte for institusjoner som ønsker mer informasjon om ordningen i september. Ta gjerne kontakt med oss dersom dere ønsker mer informasjon om dette. Vi minner også om at dere kan søke om prosjektetableringsstøtte til å jobbe med nettverksbygging/søknadsskriving.
Lærerakademi
Nytt tiltak: Erasmus+ Lærerakademi
De europeiske lærerakademiene er et nytt, sentralisert tiltak. Intensjonen er innledningsvis å skape nettverk som omfatter lærerutdanningsinstitusjoner og lærerorganisasjoner. Over tid er intensjonen å skape praksisfellesskap på tvers av europeiske landegrenser, særlig innen initiell lærerutdanning og profesjonsutvikling. Målet er at dette på sikt skal utvikle nasjonal og europeisk utdanningspolitikk og støtte innovasjon i lærerpraksis. I tillegg til å etablere partnerskap vil tiltaket tilby dedikerte moduler som tar opp tematikker som dialog med samfunnet, utdanning for bærekraftig utvikling og undervisning i multilingvale klasserom.
Sentre for fremragende fag- og yrkesopplæring
Tiltaket var en pilot i 2019 og blir videreført nå. Det er planer om til sammen 50 slike sentre. Ordningen har likhetstrekk med Europeiske universiteter i den forstand at sentre skal være i verdensklasse og sterkt forankret i rammer for regional utvikling, innovasjon og/eller strategier for spesialisering. Tiltaket er et av “Excellence Initiatives” i den nye programperioden og det stilles høye krav til søkerne.
Kapasitetsbygging
Fra og med andre utlysning i november 2021, videreføres tiltaket kapasitetsbygging i høyere utdanning. Det er ventet en betydelig styrking av budsjettet fram til 2027, med tentativt bl.a. 160 millioner euro til Afrika sør for Sahara og 120 millioner euro til Asia. Andre prioriterte områder er Vest-Balkan, EUs østlige partnerskap, Latin-Amerika og landene sør for Middelhavet.
Tiltakene i den internasjonale dimensjonen av Erasmus+ skal knyttes tett til de generelle prioriteringene i Erasmusprogrammet, og også her legges det vekt på utdanning for en grønn og sosialt bærekraftig vekst.
Utlysningen vil trolig være tredelt: En utlysning særlig rettet mot nye søkere med anslått budsjett på mellom 200 000 og til 400 000 euro, en utlysning som viderefører tidligere kapasitetsbygging, med budsjett mellom 400 000 og 800 000 euro (nå med særlig vekt på innovasjon, samarbeid med arbeids- og næringsliv og forbedringer i administrasjon) og en utlysning for større strukturelle prosjekter med tung involvering fra nasjonale myndigheter, med budsjett på mellom 800 000 og 1 000 000 euro.
Det vil fremdeles være overordnede, geografiske og regionale prioriteringer, mens nasjonale prioriteringer trolig bare vil gjelde for de større strukturprosjektene.
Det er også ventet utlysning for Kapasitetsbygging i fag- og yrkesopplæringen og innenfor sport. I tillegg videreføres kapasitetsbygging for ungdom.
Budsjettet for prosjekter innen fag- og yrkesopplæring vil trolig ligge på mellom 100 og 400 000 euro, tildelt som sekkebevilgning med noen føringer. Det vil også være forventning om egenfinansiering. Partnerskapet må omfatte minst 4 fulle partnere fra minst 3 land. Prosjektene vil kunne vare fra 1 til 3 år og omfatte en lang rekke ulike aktiviteter med hensikt å styrke kapasiteten ved partnerinstitusjoner i samarbeidsland. Også her vil det være geografiske prioriteringer, kanskje også regionale og tverrgående prioriteringer. Størsteparten av midlene ser tentativt ut til å gå til Afrika sør for Sahara, Vest-Balkan og landene sør for Middelhavet.
Erasmus Mundus fellesgrader
Erasmus Mundus fellesgrader
Det grunnleggende konseptet med felles studieprogram på masternivå og fysisk mobilitet mellom studiestedene opprettholdes, men det blir betydelige forenklinger og mer fleksibilitet. Støtten økes til institusjoner og studenter (særlig studenter fra programland), og det blir mer attraktivt for institusjonene å rekruttere studenter uten stipend. Også reglene for forberedelse, studentopptak og geografisk balanse blir mer fleksible, og det introduseres en egen støtte for studenter med spesielle behov.
En nyvinning er Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) som tilbyr støtte til å utvikle et Erasmus Mundus-program. Målet er å styrke deltakelsen fra underrepresenterte Erasmus+-programland, institusjoner og fagområder.
Jean Monnet
Jean Monnet
I den nye programperioden kan høyere utdanningsinstitusjoner fortsatt søke om Jean Monnet Modul, Chair eller Centre of Excellence. Alle aktivitetene er knyttet til å fremme kunnskap om EU, integreringsprosessen og hvordan dets institusjoner fungerer.
For å nå et bredere publikum, kan nå også skoler og yrkesfaglige utdanningsinstitusjoner i programland delta i tiltaket. To nye aktiviteter er rettet mot denne sektoren, såkalt "Teacher training" som retter seg mot aktører som driver med opplæring av lærere i skoler og yrkesfaglig utdanning, og Jean Monnet-nettverk for skoler og yrkesfaglige utdanningsinstitusjoner, som skal bidra til deling av god praksis og spredning av felles forståelse for læringsmetodologi knyttet til undervisning om EU. Dette kan blant annet skje gjennom ansattmobilitet
Halvah ice cream tart cupcake candy cupcake chocolate pudding pie. Lemon drops soufflé muffin carrot cake sugar plum macaroon. Danish powder danish chupa chups cheesecake. Cotton candy sweet roll candy pastry brownie tiramisu cake marshmallow cheesecake.
Cookie topping ice cream tiramisu ice cream halvah halvah. Candy canes powder jujubes chocolate bar halvah chocolate bar chocolate cake fruitcake pastry. Wafer muffin topping pie dragée cake. Shortbread oat cake jelly-o cotton candy liquorice chocolate bar.
Bonbon chupa chups chocolate cake bonbon croissant chocolate. Tart croissant shortbread apple pie dragée sesame snaps donut. Gummi bears jelly dragée cake candy canes gingerbread caramels cake macaroon.
Toffee sugar plum pudding pie marshmallow shortbread tart halvah topping. Cake ice cream chocolate caramels tart powder. Muffin cookie bear claw soufflé shortbread pastry dragée wafer.
Sweet tiramisu pastry ice cream donut cake chupa chups tootsie roll cotton candy. Apple pie croissant jelly apple pie jujubes fruitcake tootsie roll sweet roll. Candy toffee cotton candy cheesecake croissant carrot cake. Cotton candy cake topping fruitcake jelly jelly shortbread gingerbread.