Ressursside for veileder til kapittel 7: Skikkethetsvurderinger
Her finner du informasjon om telling og rapportering av sikkerhetssaker, forvaltnings- og rettspraksis, samt spørsmål og svar rundt veileder til forskrift til lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleforskriften) kapittel 7 Skikkethetsvurderinger.
Sist oppdatert : 9. juli 2024Telling og rapportering av skikkethetssaker
Universiteter og høyskoler skal rapportere tall på skikkethetssaker de har behandlet til DBH. Utover dette varierer det hvordan institusjonene teller skikkethetssaker, noe som gjør det utfordrende å sammenlikne tall og å forske på temaet. For å legge til rette for likere praksis og god statistikk om omfanget av saker, må institusjonene bli enige om en felles standard for rapportering.
Forvaltningspraksis og rettspraksis
Her vil det komme mer informasjon med relevante vedtak og dommer etter 1. august 2024.
Vedtak 1
Vedtak 2
Vedtak 3
Vedtak 4
20-034169TVI-OTIR/06
21-103286TVI-OSL/01
21-186234TYI-TAGD/TKRI
T: 23-013306TVI-THOD/TVI L: 23-150524ASD-GULA/AVD1
17/102744TVI-OTIR/08
16-108669ASD-FROS
19-002351TVI-SOST
Spørsmål og svar
Svar: Det er ingen hjemmel som gir institusjonene adgang til å kreve at studenter som skal ut i praksis kan rustestes, hverken i universitets- og høyskoleloven eller i forskrift.
Svar: I de fleste tilfeller vil forhold som har ført til anmerkninger på politiattesten, være alvorligere enn forhold som kan medføre at det reises en skikkethetssak. Derfor vil det være naturlig å behandle politiattestsaken først. Dersom behandlingen av politiattestsaken ikke medfører utestenging, vil det kunne være aktuelt å reise skikkethetssak. Dersom politiattestsaken derimot medfører utestenging, kan det likevel fortsatt være hensiktsmessig å foreta skikkethetsvurdering. En utestenging som følge av uskikkethet kan medføre utestenging fra hele den aktuelle utdanningen, mens utestenging på grunn av straffbare forhold medfører utestenging fra praksisstudier eller klinisk undervisning.
Svar: Forskriften § 1 om hvilke utdanninger som er omfattet av kravet om skikkethetsvurdering, må forstås i lys av formålet slik at det bare gjelder utdanninger der studentene under utdanningen eller i yrket som utdanningen kvalifiserer til, møter sårbare grupper, jf. forskriften § 2. At navnet på utdanningen er sammenfallende eller språklig sett faller innenfor en utdanning som er nevnt i listen i § 1, er ikke alene avgjørende. Det må vurderes konkret om den aktuelle utdanningen innebærer at studentene under studiet eller i yrket som utdanningen kvalifiserer til, kommer i kontakt med grupper som er omtalt i forskriften § 2.
Vi legger ut flere spørsmål og svar ved behov. Har du noen spørsmål? Send oss en e-post på forskrifter@hkdir.no.