TESTDATA

TESTDATA

TESTDATA

Hopp til hovedinnhold

Innholdet i prøven

Om innholdet i prøven, læreplaner og eksempler.

Sist oppdatert : 27. oktober 2023

Norskprøven består av fire uavhengige delprøver i fire ferdigheter: lytteforståelse, leseforståelse, skriftlig framstilling og muntlig kommunikasjon. De tre første delprøvene tas på pc og refereres ofte til som «skriftlig prøve».

Norskprøven måler på nivå A1, A2, B1 og B2.

Alle kandidater melder seg opp til samme delprøve i leseforståelse og i lytteforståelse, uavhengig av nivå. Prøvene er delvis adaptive slik at oppgavene i prøven tilpasser seg det språklige nivået kandidaten er på. Jo flere riktige svar, jo flere og vanskeligere oppgaver vil kandidaten få. Kandidaten kan ha flere feil både i forprøvene og i hovedprøven og allikevel oppnå resultatet B2. Se beskrivelse av lytte- og leseprøvene på eksempelsidene og i vedlegg 6 til Prøvereglementet.

Til delprøven i skriftlig framstilling og til delprøven i muntlig kommunikasjon melder kandidaten seg opp til en prøve på nivå A1–A2, A2–B1 eller B1–B2.

Læreplaner

  • lenke til læreplaner

Skriftlig

Den skriftlige prøven består av tre delprøver og varer i 3,5–4,5 timer fordelt på:

  • Delprøve i lytteforståelse: 30–60 minutter
  • Delprøve i leseforståelse: 75 minutter
  • Delprøve i skriftlig framstilling: 90 minutter på A1–A2 og A2–B1, 120 minutter på B1–B2

Prøvestedene kan bestemme rekkefølgen på prøven.

Den muntlige prøven varer i 20–25 minutter.

Muntlig

Delprøven i muntlig kommunikasjon tar 20–25 minutter og gjennomføres med en eksaminator og en sensor til stede. To kandidater som er oppmeldt til prøve på samme nivå, det vil si nivå A1–A2, nivå A2–B1 eller nivå B1–B2, tar prøven sammen. Prøven på nivå A1–A2 inneholder fire oppgaver, og prøvene på nivå A2–B1 og nivå B1–B2 inneholder tre oppgaver. En eksaminator leder kandidatene gjennom den muntlige prøven, og en sensor er ansvarlig for å vurdere kandidatenes prestasjoner. Oppgaveteksten er tilgjengelig på bokmål og nynorsk.

Oppgaveformater

Lytteforståelse
Leseforståelse
Skriftlig framstilling
Muntlig

Kvalitetssikring av oppgaver i lese- og lytteprøvene

Prøven måler språkferdigheter på nivå A1, A2, B1 og B2 fra Det felles Europeiske rammeverket for språk. For at prøvene i lesing og lytting skal være gode og like vanskelige fra gang til gang, går oppgavene gjennom en lang utviklingsprosess. Etter grundig gjennomgang hos Kompetanse Norge, går de ut til voksenopplæringssentrene for utprøving (pilotering) på den kandidatgruppen som skal ta prøven. Etter pilotering blir oppgavene analysert statistisk ved hjelp av en metode som kalles Item Response Theory (IRT).

IRT gir informasjon om hvor sterke kandidatene er, hvor vanskelige oppgavene er, og hvor godt oppgavene skiller mellom sterke og svake kandidater. En god B1-oppgave vil for eksempel kunne løses av kandidater på B1 og over, mens svakere kandidater ikke klarer oppgaven. De beste oppgavene blir plukket ut til reell prøve, mens de dårlige blir forkastet.

Poenggrensene i prøven settes ut fra vanskegraden på oppgavene. Med jevne mellomrom foretas «standardsetting», som vil si at en faggruppe går gjennom en prøve og fastsetter grensene ut fra oppgavene og Det europeiske rammeverket for språk. Faggruppen består av lærere som underviser i norsk som andrespråk og fagfolk innen språktesting. Grensene (standarden) blir så overført til de neste prøvene, slik at det alltid er like vanskelig å nå nivåene.

Kompetanse Norge er medlem av den europeiske testorganisasjonen ALTE (Association of Language Testers in Europe). Norskprøven har gjennomgått ALTEs kvalitetskontroll og fått deres kvalitetsstempel (Q-Mark). ALTEs stempel skal sikre at prøven er utviklet i tråd med internasjonal anerkjente prinsipper, prosedyrer og kriterier, og at prøven oppfyller ALTES kvalitetskrav.

Eksempeloppgaver

Eksempeloppgavene viser hvordan oppgavene i selve prøven er. Læreren bør gjennomgå eksempeloppgavene med deltakerne. Målet er at deltakerne skal kjenne de ulike oppgavetypene godt før de tar prøven, slik at det er språkferdighetene deres som måles i prøven, og ikke de digitale ferdighetene.

Eksempeloppgavene er for nivå A1–A2, A2–B1 og B1–B2.

Før lærerne går igjennom eksempeloppgavene med deltakerne, er det viktig at prøvestedet har gjennomgått sjekkliste for it-ansvarlige.

  • Eksempel på oppgaver
  • Eksempel på besvarelse nynorsk
  • Eksempel på besvarelse bokmål