TESTDATA

TESTDATA

TESTDATA

Hopp til hovedinnhold

Hvordan lage en tilgjengelighetserklæring?

Nettsted/verktøy

Utviklet av: Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

Fra 1. februar 2023 skal offentlige virksomheter i høyere utdanning ha en tilgjengelighetserklæring for sine nettsteder og nettbaserte løsninger.

Hvilke løsninger skal ha en tilgjengelighetserklæring?

Nettløsninger som er rettet mot studenter og brukere skal ha en tilgjengelighetserklæring. Eksempler på slike løsninger er

  • institusjonens nettsted
  • system for digital eksamen
  • læringsplattform (LMS)
  • apper til mobiltelefoner og nettbrett

Hvilke løsninger trenger ikke en tilgjengelighetserklæring?

Interne fagsystemer og brukergrensesnitt rettet mot ansatte er ikke omfattet av regelverket og trenger ikke ha en tilgjengelighetserklæring.

Slik gjør du

  1. Sett deg inn i kravene til universell utforming av ikt.
  2. Finn ut hvilke løsninger du skal lage tilgjengelighetserklæring for.
  3. Kartlegg hvilke sidetyper, maler og innhold du har. Du trenger ikke teste alle sider på nettstedet/appen, men ta et utvalg som dekker det viktigste. Bruk nettstatistikken for å se hva som er mest brukt.
  4. Test løsningen mot de 48 minimumskravene i WCAG 2.1. Du kan teste selv, eller skaffe deg hjelp. Bruk gjerne Uu-tilsynets testmetode og veiledning på de nye kravene i WCAG 2.1. Testing er det mest omfattende steget.
  5. Bruk arbeidet med tilgjengelighetserklæringen til å lage en plan for å rette feil. Dette er en god mulighet til å gjøre løsningen litt mer universelt utformet, men den trenger ikke være perfekt før du lager tilgjengelighetserklæringen. Ha gjerne dialog med leverandør.
  6. Fyll ut skjemaet på uustatus.no. Digdir har sendt ut innloggingsinformasjon til din virksomhet.
  7. Publiser tilgjengelighetserklæringen og legg en lenke til den på framsiden av nettløsningen, helst i bunnteksten/footer. Hvis det ikke er bunntekst i løsningen, legger du lenken på et annet egnet sted, for eksempel i en hjelpemeny.

Hvordan registrere testresultater?

Vi har laget en mal for hvordan du kan registrere testresultater.

Regnearket er en kladd du kan fylle ut før du fører inn i uustatus.

Regnearket deler opp kravene etter tema. Ved å teste etter tema, kan du teste mer effektivt og unngå å teste det samme innholdet så mange ganger.

Chrome-tillegg du kan bruke for å teste

Jobben starter nå

Tilgjengelighetserklæringen er utgangspunktet for å jobbe videre med universell utforming. Den gir en oversikt over hva du må jobbe videre med for å komme i mål og er starten på en plan.

Kort oppsummert: Skaff deg status. Legg en plan. Fiks feilene og jobb med kontinuerlig forbedring.

Oppdatering av tilgjengelighetserklæring

Husk å oppdatere tilgjengelighetserklæringen jevnlig. Det skal skje minst en gang i året, eller etter at det er gjort større endringer på nettstedet/appen.

Hvis det ikke har skjedd store endringer, trenger du ikke være like grundig som om det har skjedd store endringer.

Rekker dere ikke å bli ferdig med alt?

I tilgjengelighetserklæringen kan du legge inn en lenke eller tekst som sier noe om når dere planlegger å gjøre jobben. Legg inn en tentativ dato for når erklæringen vil bli ferdig og beskriv kort prosessen frem mot ferdig arbeid.

Hva er en tilgjengelighetserklæring?

I tilgjengelighetserklæringen skal virksomheten dokumentere i hvilken grad løsningen oppfyller de 48 minimumskravene som WCAG 2.1 stiller til universell utforming an nettløsninger.

  • Tilgjengelighetserklæringen gir en oversikt over hvordan det står til med egne løsninger og er et utgangspunkt for videre arbeid og feilretting.
  • Den er også et sted hvor brukerne får informasjon om eventuelle mangler og hvor de kan få hjelp.

En tilgjengelighetserklæring som viser brudd på minstekravene fører ikke automatisk til varsel om dagbot fra Uu-tilsynet.

Virksomheter som ikke har publisert tilgjengelighetserklæring har derimot vesentlig større sjanse for å bli utsatt for tilsyn.

Mer informasjon