TESTDATA

TESTDATA

TESTDATA

Hopp til hovedinnhold

Psykososialt og organisatorisk læringsmiljø

Utdanningsinstitusjonene skal sørge for at studentene har et læringsmiljø som ivaretar deres helse, sikkerhet og velferd. Arbeidet med læringsmiljøet skal dokumenteres og inngå i utdanningsinstitusjonens system for kvalitetssikring.

Sist oppdatert : 12. mars 2024

Det psykososiale læringsmiljøet omfatter det mellommenneskelige samspillet studentene imellom og mellom studentene og de ansatte ved utdanningsinstitusjonen. Andre faktorer som har stor innvirkning på det psykososiale læringsmiljøet er gode møteplasser, sosiale aktiviteter, medbestemmelse, respekt og åpenhet.

Det organisatoriske læringsmiljøet handler om hvordan utdanningsinstitusjonen organiserer studiene, bruker studieadministrative systemer, strukturerer og organiserer arbeidet med å utvikle utdanningskvaliteten og læringsmiljøet, følger opp studentene, og legger til rette for medvirkning og tilbakemeldinger fra studentene. Læringsmiljøutvalgenes arbeid inngår også i det organisatoriske læringsmiljøet.

Hva sier regelverket?

Universitets- og høyskoleloven har bestemmelser om læringsmiljø, studentrettigheter og studentrepresentasjon.

Studentene har rett til

  • et læringsmiljø som er forsvarlig med tanke på helse, sikkerhet og velferd.
  • tilgang til et studentombud.
  • å kunne varsle om kritikkverdige forhold, uten risiko for gjengjeldelse.
  • å opprette studentorganer.
  • å være representert i læringsmiljøutvalg.
  • minst 20 prosent representasjon i alle kollegiale, besluttende organer ved utdanningsinstitusjonen.

Utdanningsinstitusjonen skal

  • dokumentere arbeidet med læringsmiljøet.
  • ha et system for kvalitetssikring av læringsmiljøet.
  • arbeide for å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering i læringsmiljøet.
  • samarbeide med studentsamskipnadene om å legge til rette for et godt læringsmiljø og god studentvelferd.
  • ha minst ett læringsmiljøutvalg.
  • dokumentere hvordan de tilrettelegger for studentorganene.

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at det psykososiale læringsmiljøet er forsvarlig.

Hva er et læringsmiljøutvalg?

Et læringsmiljøutvalg er et sentralt medvirkningsorgan som består av ansatte og studenter ved utdanningsinstitusjonen og rapporterer direkte til styret. Læringsmiljøutvalget kan ikke gi bindende pålegg til styret, men styret bør vektlegge innspill fra læringsmiljøutvalgene. Studentene og institusjonen skal ha like mange representanter hver i utvalget. Ledervervet veksler årlig mellom en ansatt og en student.

Læringsmiljøutvalget skal

  • arbeide målrettet for et godt og inkluderende læringsmiljø.
  • sikre studentene kontroll og medbestemmelsesrett i saker som angår læringsmiljøet.
  • være pådriver for, starte og delta i prosesser som har innvirkning på læringsmiljøet.
  • bidra til at bestemmelsene om læringsmiljøet blir gjennomført.

Studentsamskipnadenes rolle

Studentvelferd regnes ofte som en psykososial faktor som ivaretas av Studentsamskipnadene. Studentsamskipnadenes tjenester til studentene er typisk gode studentboliger, treningstilbud, helse- og sosialtjenester, barnehageplasser, rådgivning, samt å legge til rette for studentforeninger og studentdemokrati med mer. Noen steder tilbyr samskipnadene også lavterskel psykososiale helsetilbud og andre former for oppfølging av enkeltstudenter. Universitets- og høyskoleloven har bestemmelse om at utdanningsinstitusjonene skal samarbeide med studentsamskipnadene om å legge til rette for et godt læringsmiljø og god studentvelferd.

Veiledning og bistand til læringsmiljøutvalgene

Direktoratet skal utvikle og formidle kunnskap og erfaringer om hvordan læringsmiljøutvalgene kan organiseres, synliggjøres og bli en viktig premissleverandør for et godt læringsmiljø. Utvikling av feltet gjøres i samarbeid med studentorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og Kunnskapsdepartementet.

Vårt mål er at læringsmiljøutvalgene har god oversikt og kunnskap om arbeid og tiltak for godt læringsmiljø for studentene. Dette målet skal vi oppnå gjennom å tilby:

Praktisk støtte

Vi kan bistå i utvikling av interne systemer for læringsmiljøutvalgenes arbeid (mandat, retningslinjer, organisering og handlingsplaner).

Kunnskapsgrunnlag og praktiske verktøy

På hkdir.no tilgjengeliggjør vi kunnskapsgrunnlag i form av kartlegginger, utredninger og rapporter. Vi utarbeider, deler og tipser om praktiske verktøy som veiledninger, sjekklister og nyttige ressurser.

Arrangementer, foredrag og workshops

Vi arrangerer faglige samlinger der utdanningsinstitusjonene kan få og utveksle kunnskap, dele erfaringer og knytte kontakter. Vi holder også foredrag eller workshops ved arrangementer eller møter i utdanningsinstitusjonenes egen regi. Følg med på nettsidene våre for informasjon om våre kommende arrangementer, eller send oss en e-post hvis dere ønsker at vi skal bidra på et arrangement hos dere.

Råd og veiledning

Hvis institusjonen står i en utfordrende generell eller konkret sak, kan vi bistå som en rådgiver og sparringspartner. Vi kan også bidra til å koble institusjonen med andre aktører som har kunnskap om, erfaring med og løsningsforslag fra tilsvarende problemstillinger. Ta kontakt på e-post for å avtale en prat eller et møte.

Relatert innhold

Kontakt oss

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

E-post:universell@hkdir.no