TESTDATA

TESTDATA

TESTDATA

Hopp til hovedinnhold

Universell utforming av fysisk læringsmiljø

Utforming av bygg, uteområder og læringsarealer har betydning for studentenes muligheter for å delta i utdanningen. Styret ved utdanningsinstitusjonene har ansvaret for at institusjonenes fysiske funksjoner er universelt utformet.

Sist oppdatert : 8. juli 2024

Universell utforming er en strategi for et inkluderende samfunn med rom for alle. FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) definerer universell utforming som:

«utforming av produkter, omgivelser, programmer og tjenester på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpasning og en spesiell utforming. Universell utforming skal ikke utelukke hjelpemidler for bestemte grupper av mennesker med nedsatt funksjonsevne når det er behov for det.»

Hva sier regelverket?

Både lov om universiteter og høyskoler [lenke] og lov om likestilling og forbud mot diskriminering [lenke] pålegger utdanningsinstitusjonene å sikre universell utforming av institusjonens alminnelige funksjoner. Alminnelige funksjoner betyr de fysiske forholdene, inkludert IKT.

Alle byggverk og utearealer ved utdanningsinstitusjonen skal følge kravene i forskrift om tekniske krav til byggverk [lenke] (siste versjon er fra 2017 og kalles derfor TEK17). TEK17 trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge.

Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler [lenke] har krav som sikrer et godt utgangpunkt for utforming av undervisningsrom.

Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med det fysiske læringsmiljøet.

Frivillige standarder

TEK17 henviser flere steder til norske standarder som gir anbefalinger som går lenger enn minimumskravene. Standardene spesifiserer detaljerte krav til utforming. Det er frivillig om en vil legge seg på dette nivået i et prosjekt. Målet med å legge norske standarder til grunn, er å oppnå bygg med bedre brukerkvaliteter enn om det kun er kravene i TEK17 som blir oppfylt.

Hva er spesielt for utdanninginstitusjonenes byggverk og utearealer?

Selv om det finnes et klart regelverk for utforming av byggverk og utearealer, sier disse reglene lite om hvordan en utformer bygg, uteområder og læringsarenaer med tanke på å gi rom for læring. De har heller ikke konkrete krav eller råd til universell utforming av for eksempel campus-områder, store auditorier eller laboratorier. Utdanningsinstitusjonene må selv sørge for at rom som brukes til undervisning tilfredsstiller kravene til universell utforming.

Ved utforming av fysiske læringsmiljøer er det nødvendig å sette seg inn i hva som kan være utfordringer for studenter med funksjonsnedsettelser i høyere utdanning.

Nasjonalt nettverk om fysisk læringsmiljø

Direktoratet har etablert et nasjonalt nettverk for ansatte som arbeider med bygg og uteområder i høyere utdanning. Formålet med nettverket er kunnskapsutvikling og erfaringsutveksling innen universell utforming.

Nettverket består av ansatte som arbeider ved eiendoms-/driftsenheter ved lærestedene. Vi legger til rette for løpende erfaringsutveksling og kunnskapsutvikling. Dette skjer gjennom nettverkssamlinger, en epost-gruppe og nyhetsbrev. Det er også et mål at nettverket er et fellesskap der deltakerne kan dele gode eksempler og et sted å henvende seg for å få svar på spørsmål og konkrete problemstillinger.

Send en e-post til vår avdeling for universell utforming og læringsmiljø for å melde deg inn i nettverket.

Relaterte ressurser

  1. Fargeveileder for skolebygg: https://www.universell.no/faglig-nytt/universell-utforming/fargeveileder-for-skolebygg/
  2. Regjeringen – Veileder i universell utforming: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/veileder-i-universell-utforming/id2850026/
  3. Direktorat for byggkvalitet – Regelverk for byggverk: https://www.dibk.no/regelverk
  4. Prosjekteringsverktøy for universell utforming av publikumsbygg etter TEK17 https://www.dibk.no/byggtekniske-omrader/prosjekteringsverktoy-for-universell-utforming-av-publikumsbygg-etter-tek17 er en verktøykasse for utforming av blant annet rom. Her finnes sjekklister, krav og veiledninger i tematisk inndeling.
  5. Oversikt over alle standardene innen universell utforming hos Standard Norge: https://standard.no/fagomrader/universell-utforming/
  6. KS – Hefter om universell utforming: https://www.ks.no/fagomrader/velferd/universell-utforming/nye-hefter-om-universell-utforming/
  7. KS – Bygg for alle: https://www.ks.no/contentassets/b3b7ed461beb434f8615c0c92a5a1f1e/UUbygg.pdf
  8. KS – Publikumsbygg: https://www.ks.no/contentassets/b3b7ed461beb434f8615c0c92a5a1f1e/UUPublikumsbygg.pdf

Kontakt oss

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

E-post:universell@hkdir.no