TESTDATA

TESTDATA

TESTDATA

Hopp til hovedinnhold

Kvalitetssikring

Karriereveiledning av høy kvalitet, uavhengig av hvor den tilbys og for hvem, er et overordnet mål for alle som har ansvar for og jobber med karriereveiledning. Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning, og spesielt Kvalitetssikring, er et verktøy for å jobbe mer systematisk og målrettet med å utvikle og sikre kvalitet i tjenestene og tilbudene.

Sist oppdatert : 27. oktober 2023

Om Kvalitetssikring

Kvalitetssikring består av Kvalitetsmodellen som definerer syv innsatsområder for kvalitet, med utbyttet av karriereveiledning plassert i sentrum for modellen. Det består også av verktøyet Vår kvalitet som bidrar til å kartlegge kvalitet, og til å planlegge og prioritere videre utvikling. Til sammen gir dette både praktikere, eiere, leder og de som har ansvar på systemnivå et godt utgangspunkt for å diskutere, definere, vurdere og utvikle kvalitet i karriereveiledningstjenestene i alle sektorer. Målet er en mer helhetlig og felles forståelse av hva god kvalitet er, samt inspirasjon og insentiv til å jobbe med kvalitetsutvikling.

Kvalitetsmodellen og verktøyet Vår kvalitet representerer det første felles, tverrsektorielle systemet for kvalitetssikring av karriereveiledningstjenester i Norge. I ulike sektorer og tjenester kan det eksistere andre systemer for kvalitetssikring. Disse kan representere krav som tjenesten må forholde seg til og oppfylle, eller de kan være mer frivillige og egenutviklede. Kvalitetsmodellen og Vår kvalitet er ikke ment å fortrenge slike systemer. Målet er å supplere eksisterende systemer der de finns, og samtidig fungere som et verktøy for å vurdere karriereveiledningstilbudet på en mer presis måte. Det er også viktig å peke på at kriteriene i modellen er ikke fremsatt som formelle krav til tjenestene, men er faglige standarder for god kvalitet i karriereveiledning.

Om Kvalitetsmodellen

Kvalitetsmodellen representerer til sammen en beskrivelse av hva god kvalitet i karriereveiledning er. En slik beskrivelse vil aldri være fullstendig, helt presis eller passe til alle tjenester i alle sektorer. Det vil alltid foregå en «forhandling» om hva god kvalitet er, og diskusjoner og avklaringer av dette er en viktig del av det å utvikle kvalitet. Kvalitetsmodellen gir likevel et tydelig innspill til hvordan vi kan definere kvalitet i karriereveiledning og kan representere et «måleinstrument» for kvalitet. Modellen tilbyr også et begrepsapparat for kvalitet i karriereveiledning. Det å ha felles begreper, forståelse og kriterier for god kvalitet, kan bidra til mer helhet og sammenheng i tjenestene og gjennom det til den videre profesjonaliseringen av feltet.

De syv innsatsområdene i modellen er Rammer og organisering, Ledelse, nettverk og samarbeid, Tilbud og innhold, Etikk, Kompetanse og Kunnskapsgrunnlag. Hvert innsatsområde har et tilhørende kriterium som beskriver hva innsatsområdet i kjernen dreier seg om. Hvert kriterium er videre pakket ut gjennom flere temaer som til sammen viser hva som må «være på plass» for at kriteriet kan sies å være oppfylt.
Utviklingen av innholdet i Kvalitetsmodellen og de syv innsatsområdene er basert på kjente utfordringer og temaer fra karriereveiledningsfeltet.

De syv innsatsområdene er valgt ut og definert gjennom en prosess der vi har innhentet innspill fra seks arbeidsgrupper bestående av ledere og praktikere fra de ulike sektorene som tilbyr karriereveiledning. Vi har videre sett til forskning og politikkutvikling og systemer for kvalitetssikring både i andre land og i Norge, samt gjennom vurderinger og diskusjoner med nøkkelpersoner i feltet. Modellen bygger også på de tre andre delene i kvalitetsrammeverket. Etikk og Kompetanse er definert som egne innsatsområder, mens karrierekompetanse er inkludert i flere av områdene, samt som del av fokuset modellen har på utbytte.

Hva er kvalitetssikring?

Kvalitetssikring handler om planlagte og systematiske aktiviteter som gjøres for at karriereveiledningen skal oppfylle krav til kvalitet. Kvalitetssikringsarbeid baserer seg på forståelser av hva kvalitet er, og hvilke krav til kvalitet en karriereveiledningstjeneste skal oppfylle.

Hva er kvalitet?

I kvalitetsrammeverket forstås kvalitet som en helhetlig samling av verdifulle egenskaper en karriereveiledningstjeneste må ha for å oppfylle angitte forventninger og behov. De verdifulle egenskapene ved karriereveiledningen handler om henholdsvis strukturkvalitet og prosesskvalitet, mens forventninger og behov kan forstås som resultatkvalitet.

Strukturkvalitet beskriver organisasjonens ytre forutsetninger og ressurser i bred forstand. Prosesskvalitet handler om virksomhetens indre aktiviteter, selve arbeidet med karriereveiledningen og kvaliteten i relasjoner og prosesser for at et tilbud skal være bra. Både struktur- og prosesskvalitet er forutsetninger for at læring og utvikling skal skje. Resultatkvalitet handler om å oppfylle angitte forventninger og behov; de ønskede resultatene av en tjeneste. Til sammen utgjør struktur-, prosess- og resultatkvalitet det vi kan kalle totalkvalitet.

Ulike forståelser av hva som er god kvalitet
Hva som kjennetegner karriereveiledning av god kvalitet, kan forstås forskjellig av ulike veisøkere, så vel som ulike aktører i feltet. Kvalitetssikringsmodellen og -verktøyet «Vår kvalitet» uttrykker overordnede krav både til prosess-, struktur-, og resultatkvalitet.

Overordnede mål i kvalitetsrammeverkets kvalitetssikringsdel
I Kvalitetssikringsmodellen plasseres de overordnede målene i form av ønskede resultater eller utbytter i kjernen av modellen. Her kan man beskrive utbytter både for individ og samfunn. Videre har modellen syv innsatsområder med tilhørende kriterier for prosess- og strukturkvalitet.

Innsatsområdene Rammer og organisering, Ledelse, Nettverk og samarbeid handler primært om strukturkvalitet. Innsatsområdene Etikk, Tilbud og innhold, Kompetanse, Kunnskapsgrunnlag handler hovedsakelig om prosesskvalitet.

Konkretisering av mål og tiltak gjøres på tjenestenivå.

I kvalitetssikringsverktøyet «Vår kvalitet», er det lagt opp til at konkretiseringen av mål for utbytte og tiltak, og prioriteringer mellom ulike innsatsområder og mål, gjøres av dem som tar i bruk disse ressursene. Det er rom for både å innlemme sektorspesifikke mål, og å definere egne mål på tjenestenivå. Dette er viktig for å sikre relevans og forankring for kvalitetssikringsarbeidet på tjenestenivå.

Om Vår kvalitet

Kvalitetsmodellen ligger til grunn for innholdet i verktøyet Vår kvalitet. I verktøyet går man gjennom alle de syv innsatsområder i modellen, og kartlegger og planlegger det videre kvalitetsutviklingsarbeidet. Man får også mulighet til å reflektere rundt mål om utbytte av karriereveiledning for veisøkere og samfunnet.

Vår kvalitet kan være relevant for alle i karriereveiledningsfeltet, selv om verktøyet er utviklet spesielt med tanke på eiere, ledere og praktikere. Disse kan sammen eller hver for seg, kartlegge kvaliteten på tjenesten innenfor de syv innsatsområdene. Og basert på det, kan de planlegge det videre arbeidet med kvalitetsutvikling. Verktøyet gir mulighet for å prioritere mellom og innenfor de ulike innsatsområdene, vurdere hvem som skal involveres og når man skal starte utviklingsarbeidet. Det er god plass til å notere egne refleksjoner, og man kan enkelt få fram rapporter som oppsummerer både karleggingen og planleggingen, og som man kan dele med andre. Kvalitetssikring er en felles oppgave som blir lettere å løse med Vår kvalitet.

Seks arbeidsgrupper bestående av ledere og praktikere fra de ulike sektorene har bidratt i utviklingen av innholdet i Vår kvalitet. Innspill fra fagfeltet har vist at det er hensiktsmessig om innholdet i verktøyet er tilpasset hver enkelt sektor, slik at påstander og kommentarer i størst mulig grad er gjenkjennbare og treffende for egen praksis og organisasjon. Derfor vil det i tillegg til en sektornøytral versjon av verktøyet, bli utviklet egne sektortilpassede versjoner for skolen, arbeid og inkludering, universitet og høgskoler, karrieresentrene i fylkene og Nav.