TESTDATA

TESTDATA

TESTDATA

Hopp til hovedinnhold
Rapportens forside

Test av figurer uten tittel

5. Hvem er studentene?

Mens det første kapitlet i denne rapporten undersøkte høyere utdanning fra et fugleperspektiv med tall for studentpopulasjon og fagområder, vil dette kapitlet se nærmere på ulike kjennetegn ved studentene i høyere utdanning.

Hvilke befolkningsgrupper tar høyere utdanning? Og i hvilken grad utgjør studentene i høyere utdanning et mangfold av aldersgrupper, kjønn og opphav? Kapitlet beskriver studentpopulasjonen i et demografisk perspektiv, med utviklingen av studentbefolkningens alders- og kjønnssammensetning, geografiske og sosio-økonomiske bakgrunn, og innvandrerbakgrunn. Kapitlet beskriver også den faglige og demografiske profilen til ulike institusjoner og ser på hvilke sosiale forskjeller det er i rekrutteringen til ulike universiteter og høyskoler.

5.1 Stor spredning i alder

Gjennomsnittsstudenten i Norge i 2023 er 27,6 år. Da er samtlige studenter finansiert over Kunnskapsdepartementets budsjetter medregnet. Imidlertid er det stor aldersspredning blant studentene, og mange tar utdanning i voksen alder. Som vi skal se senere i dette kapitlet, bidrar særlig studenter på korte studietilbud til å trekke opp gjennomsnittsalderen.

Aldersfordelingen blant studentene framgår av Figur 2.1. Personer under 25 år utgjør halvparten av alle studentene, mens hele 30 prosent er 30 år eller eldre. Den relative fordelingen mellom de ulike aldersgruppene har holdt seg stabil de siste 15 årene. Samlet sett er norske studenter de tredje eldste i Europa. Det viser tall fra den store europeiske spørreundersøkelsen Eurostudent (Eurostudent VII, 2019). Her er gjennomsnittsalderen til norske studenter beregnet til 28,7 år. I aldersstatistikken for studenter er Norge dermed kun forbigått av Island, med en gjennomsnittsalder på 30,1 år og Finland med et gjennomsnitt på 29,0 år.

Figur 2.1 Aldersgrupper i høyere utdanning 2023. Andel

Figur 2.1 Aldersgrupper i høyere utdanning 2023. Andel

Kilde: DBH

Høy alder er ikke nødvendigvis et problem i seg selv. Fra et samfunnsøkonomisk perspektiv er det ønskelig at unge mennesker kommer raskt i gang med høyere utdanning etter videregående skole. Samtidig er det bred politisk enighet om at også den voksne befolkningen bør ha god tilgang på høyere utdanning og muligheter for livslang læring. Det handler blant annet om å sikre at den enkeltes kompetanse er relevant for arbeidslivets behov gjennom hele yrkeslivet.

I et europeisk perspektiv er norske studenter også relativt gamle når de starter høyere utdanning. Norge er blant de 25 prosent av landene i Europa hvor studentene er eldst når de starter i høyere utdanning. Dette må ses i sammenheng med at alderen for fullført videregående opplæring er noe høyere i Norge enn i mange andre land, og at det er relativt vanlig med opphold i utdanningsløpet etter videregående skole. Et opphold før studiene er vanlig også i de andre nordiske landene.

I Norge har hver femte student hatt et opphold på minst to år før de tar fatt på studiene. Å avtjene verneplikt, ta opp fag fra videregående, gå på folkehøgskole eller ta lønnet arbeid er vanlige årsaker til at mange venter med å studere. Opptaksreglene til høyere utdanning bidrar til at mange unge kommer sent i gang med utdanningen. Blant annet gir ordningen med tilleggspoeng eldre søkere konkurransefortrinn overfor yngre søkere. Regjeringen foreslår derfor endringer i opptaksreglene til høyere utdanning (Meld. St. 20 (2023 –2024)), med sikte på å få folk raskere i gang med høyere utdanning. Hvilken effekt dette vil ha på alderssammensetningen i høyere utdanning gjenstår å se.

En tydelig forskjell mellom yngre og eldre studenter handler om hvilke utdanninger de tar. Mens gjennomsnittsstudenten på gradsgivende studieprogram er om lag 26 år gammel, er studentene på de korte, ikke-gradsgivende utdanningene langt eldre – gjennomsnittsalderen her er nesten 35 år. Blant studentene over 30 år tar nesten 40 prosent korte og ikke-gradsgivende utdanninger. Figur 2.2 viser aldersforskjellene mellom studenter på gradsgivende og ikke-gradsgivende utdanninger. Unge studenter er tydelig i overtall på gradsgivende studier. Nær halvparten av helgradsstudentene er yngre enn 24 år, og de aller fleste, 80 prosent, er 30 år eller yngre. Studentmassen på korte, ikke-gradsgivende studier derimot, er langt jevnere fordelt på flere aldersgrupper.

Figur 2.2 Studenter på gradsgivende og ikke-gradsgivende studier etter alder. 2023.

Figur 2.2 Studenter på gradsgivende og ikke-gradsgivende studier etter alder. 2023.

Kilde: DBH

På de gradsgivende studiene er forskjellen i gjennomsnittsalder mellom studenter på ulike fagområder nokså liten. Studentmassen er yngst på naturvitenskapelige og tekniske fag (gjennomsnittsalder like under 25 år), og eldst på humanistiske fag (28,7 år). På andre fagområder varierer gjennomsnittsalderen stort sett fra 25 til 27 år. Aldersforskjellene henger til dels sammen med hvilket gradsnivå studentene er på. Blant de ulike typene gradsgivende programmer er gjennomsnittsalderen lavest på femårige integrerte mastergrader (23,8 år), der en høy andel av studentene på naturvitenskapelige og tekniske fag og mange lærerstudenter går. På den andre siden er det en høy gjennomsnittsalder blant studenter på toårige mastergrader (30,4 år), der en særlig stor andel av humaniorastudentene går. Når det gjelder korte, ikke-gradsgivende studier, er studentene eldst på lærerutdanning og pedagogikk (gjennomsnitt 39,1 år) og yngst på naturvitenskapelige og tekniske fag og samfunnsfag og juridiske fag (29,6 år).

Den faglige profilen og studietilbudet til lærestedene har betydning for alderssammensetningen til studentene ved de ulike institusjonene. Dersom vi ser bort ifra de minste institusjonene(under 2 000 studenter) finner vi den klart laveste gjennomsnittsalderen blant gradsstudenter på de spesialiserte institusjonene BI (23,5 år) og NHH (23,6 år). Studentene på disse to høyskolene går utelukkende på studier i økonomi og administrasjon, uten at dette peker seg ut som et fagområde med spesielt unge studenter ved andre institusjoner. Den høyeste gjennomsnittsalderen har studentene ved VID, med 30 år. Her er det visse, særegne studieprogram (master i diakoni, master i verdibasert ledelse, master i familieterapi) som trekker opp snittet, mens studentene på for eksempel sykepleiestudiet ikke er eldre ved VID enn ved andre institusjoner. Ved samtlige andre institusjoner med mer enn 2 000 studenter ligger gjennomsnittsalderen for gradsstudenter mellom 24,5 og 28,7 år. De som ligger høyest, har ofte et sterkt innslag av korte mastergrader eller andre særegne gradsstudier med høy gjennomsnittsalder.

Økt studietilbøyelighet

De siste tiårene har andelen av befolkningen som studerer, altså studietilbøyeligheten, økt. Figur 2.3 viser hvor stor prosentandel av to årskull, aldersgruppen 19-24 år og aldersgruppen 25-29 år, som er registrert i høyere utdanning for hvert av de siste 30 årene. I begge disse aldersgruppene har andelen som er i høyere utdanning økt ganske jevnt gjennom perioden. Mens 23 prosent av aldersgruppen 19-24 år studerte i 1993, har andelen økt til 37 prosent i 2023. For aldersgruppen 25-29 år har økningen vært mindre, fra 11 prosent i 1993 til 17 prosent 20 år senere. Totalt for disse to aldersgruppene har andelen som studerer, økt fra 32 prosent i 1992 til 54 prosent i 2023.

Den økte studietilbøyeligheten kan være et resultat av en rekke faktorer; flere tar videregående opplæring, økt velstandsnivå gjør det mulig for flere å utsette fulltidsarbeid, en stadig større del av arbeidsgiverne etterspør høy kompetanse og høyere utdanning gir mer stabile jobber og i mange tilfeller bedre lønn.

Figur 2.3 Studenter i høyere utdanning som andel av årskull, 1993-2023

Figur 2.3 Studenter i høyere utdanning som andel av årskull, 1993-2023
https://vedlegg.hkdir.no/MichaelRev/2024/figur/V2.3?iframe=true 
Merk: Studenter omfatter bare studenter registrert bosatt i Norge per 1. oktober
Kilde: Statistisk sentralbyrå, statistikkbanken

Merk: Studenter omfatter bare studenter registrert bosatt i Norge per 1. oktober

Kilde: Statistisk sentralbyrå, statistikkbanken

5.2 Fortsatt kvinneovertall

Kjønnsfordelingen i universiteter og høgskoler har vært stabil de siste 20 årene, med 40 prosent menn og 60 prosent kvinner. Slik er bildet også i 2023. Norge er blant landene i Europa som har høyest kvinneandel i høyere utdanning (Eurostudent VII, 2019). I Sverige er andelen kvinner på omtrent samme nivå som i Norge, mens den ligger noe lavere i Danmark, Finland, Frankrike og Italia. I Tyskland, derimot, er det omvendt: Her er 52 prosent av studentene menn.

Det er store kjønnsforskjeller mellom de ulike fagområdene, slik Figur 2.4Figur 2.4 viser. Kvinneandelen er særlig stor innen helse-, sosial og idrettsfag, hvor om lag fire av fem studenter er kvinner. Også lærer- og pedagogikkutdanninger har en høy kvinneandel på 73 prosent. Lavest er kvinneandelen i naturvitenskapelige og tekniske fag, med 39 prosent. Også innen økonomi og administrasjon er kvinneandelen under snittet for sektoren, selv om over halvparten av studentene (54 prosent) er kvinner.

Figur 2.4 Kjønnsfordeling per fagområde

Figur 2.4 Kjønnsfordeling per fagområde
Merk: Fagområder med under 5 000 studenter er utelatt
Kilde: DBH

Merk: Fagområder med under 5 000 studenter er utelatt

Kilde: DBH

Fordi kjønnsbalansen blant studentene varierer mye mellom fagområdene, har studietilbudet ved de ulike institusjonene også stor betydning for kjønnssammensetningen deres. VID, med sitt undervisningstilbud primært innen helsefag, har en kvinneandel på hele 83 prosent. Tilsvarende gjelder for mange av de mindre, spesialiserte institusjonene. NHH, med sin faglige tyngde innen økonomi og administrasjon, har overvekt av mannlige studenter på 60 prosent.

Det er relativt små forskjeller i kjønnsfordelingen mellom de ulike utdanningsnivåene. Kvinneandelen er marginalt større innen studier på høyere nivå (61 prosent) enn på lavere gradsstudier (58 prosent). Størst ubalanse mellom kjønnene er det på korte, ikke-gradsgivende utdanninger, der nesten to av tre studenter er kvinner.

Figur 2.5 viser kvinneandelen blant studenter i ulike aldersgrupper. Nærmest kjønnsbalanse er det blant studenter fra 23 til 29 år, der fordelingen samlet sett er 56/44. Rundt 40 prosent av alle studenter befinner seg i dette alderssegmentet. Blant studenter som er 22 år og yngre (om lag en tredel av alle studenter), er fordelingen 61/39. Den kraftige ubalansen blant de aller yngste aldersgruppene er delvis en effekt av at kvinner i større grad enn menn begynner å ta høyere utdanning rett etter videregående. Generelt er kvinneovertallet størst blant de eldste studentene. Blant studenter fra 25 år og oppover øker kvinneandelen med stigende alder, fra 59 prosent blant 30-åringene til 68 prosent blant 39-åringene, og enda høyere blant de aller eldste. Samlet sett er kvinnene i gjennomsnitt rundt 1,5 år eldre enn menn på korte, ikke-gradsgivende studier, mens forskjellen er liten på gradsstudier (kvinner er her i gjennomsnitt 0,6 år eldre enn menn). Se vedleggstabell V2.1 for en oversikt over studentenes alder og kjønn per institusjon.

Figur 2.5 Kvinneandel blant studenter i ulike aldersgrupper. 2023.

Figur 2.5 Kvinneandel blant studenter i ulike aldersgrupper. 2023.

Kilde: DBH

Figur 2.6 og Figur 2.7 viser hvor stor andel av menn og kvinner født mellom 1985 og 2002 som begynte å studere innen en gitt alder. Figurene inkluderer bare studenter som er født i Norge, og gir informasjon om hvor stor del av årskullene som ble født i Norge som har begynt å studere.

Figur 2.6 Andel av årskull som er registrert i høyere utdanning innen en gitt alder. Menn, 2022.

Figur 2.6 Andel av årskull som er registrert i høyere utdanning innen en gitt alder. Menn, 2022.

Kilde: Microdata, Statistisk sentralbyrå

Studietilbøyeligheten er vesentlig høyere blant kvinner enn blant menn i alle årskull fra 1985 til 1997. Andelen menn som har begynt å studere innen fylte 24 år, har økt fra rundt 40 prosent for årskullene som er født på slutten av 80-tallet, til i underkant av 50 prosent for årskullene født mellom 1995 og 1997. For kvinner har andelen økt fra noe under 60 prosent for 1985-kullet til over 70 prosent blant dem som er født i 1997. Dermed er ikke bare studietilbøyeligheten høyere for kvinnene, den øker også mer over tid for kvinner enn for menn.

Figur 2.7 Andel av årskull som er registrert i høyere utdanning innen en gitt alder. Kvinner, 2022.

Figur 2.7 Andel av årskull som er registrert i høyere utdanning innen en gitt alder. Kvinner, 2022.

Kilde: Microdata, Statistisk sentralbyrå

Blant kvinner er det riktignok en fallende tendens i antall 19-åringer som begynner å studere blant årskullene mellom 1996 og 2000. Samtidig øker andelen som har begynt å studere innen de er 21 år i den samme perioden. Det vil si at flere begynner å studere senere i disse årskullene. For 2001-kullet, som ble 19 år det året koronapandemien begynte, økte andelen kvinner som begynte å studere som 19-åringer brått til 30 prosent, fra 25 prosent for årskullet før. For menn ser vi igjen en mindre tilsvarende økning, fra 14 til 16 prosent. For 2003-kullet er andelen som begynte å studere som 19-åringer tilbake igjen til nivået før pandemien for både kvinner og menn.

5.3 Mest lokal rekruttering i profesjonsutdanninger

God tilgang til utdanning i hele landet er et sentralt politisk mål (Meld. St. 14 (2022-2023)). Derfor er kunnskap om institusjonenes geografiske nedslagsfelt og arbeidsdeling viktig. I dette kapittelet ser vi på hvor de ulike institusjonene rekrutterer sine studenter, og i hvor stor grad institusjonene har studenter som hører hjemme i samme fylke som campus.

Av studentene i høyere utdanning 2023 studerte totalt halvparten på campus i hjemfylket. Figur 2.8 viser hvor stor andel av de ulike institusjonenes studenter som hører hjemme i fylket der de studerer. Blant institusjonene med stor andel studenter fra hjemfylket finner vi særlig høyskoler og universiteter med mye profesjonsutdanninger. Høyest er andelen ved HiØ, der 74 prosent hører hjemme i Viken. Nest høyest andel studenter fra eget fylke har UiS med 71 prosent. Lavest andel av alle har OsloMet, hvor 36 prosent av studentene ved universitetets studiesteder hører hjemme i fylket hvor studiestedet er plassert. Den lokale rekrutteringen ved Oslo-Met er imidlertid større enn hva dette tallet skulle tilsi. Ved studiested Oslo hører 35 prosent av studentene hjemme i Oslo, mens 30 prosent hørte til Viken. For studiested Kjeller kommer 39 prosent av studentene fra Viken, og 21 prosent fra Oslo. Ellers er det, ikke overraskende, de mer spesialiserte institusjonene som har flest studenter fra andre fylker.

Figur 2.8 Andel studenter hjemmehørende i studiestedets (campusens) fylke per institusjon, 2023

Figur 2.8 Andel studenter hjemmehørende i studiestedets (campusens) fylke per institusjon, 2023
Merk: Figuren omfatter institusjoner med mer enn 2 000 studenter.
Kilde: DBH

Merk: Figuren omfatter institusjoner med mer enn 2 000 studenter.

Kilde: DBH

Forskjellene mellom institusjoner henger her som alltid sammen med faglig profil og forskjeller i studietilbud. Figur 2.9 viser hvor stor andel av studentene som har campus i hjemfylket fordelt etter studium. Her er mønsteret tydelig. Øverst i tabellen, med mellom 60 og 70 prosent studenter fra hjemfylket, finner vi profesjonsutdanninger innenfor helse- og sosialfag og lærerutdanning. Nederst finner vi de mer spesialiserte utdanningene som tilbys ved færre studiesteder. Resultatene er i tråd med SSBs undersøkelse fra 2022 om bosetting etter endt utdanning (Statistisk sentralbyrå, 2022). Kartleggingen så på kandidater som hadde fullført en «velferdsutdanning» i 2014–2015, og konkluderte at en betydelig større andel «velferdskandidater» enn andre kandidater fullførte sin utdanning i eget fylke og egen landsdel. I tillegg var en betydelig større andel «velferdskandidater» enn andre kandidater bosatt i eget fylke og egen landsdel både to og fem år etter endt utdanning.

Studiebarometeret for 2023 inneholdt spørsmål om hva nærhet til hjemsted betydde for valg av studiested (NOKUT, 2024). At studiestedet er nært hjemstedet var i størst grad viktig for valg av studiested blant studentene i Drammen (56 prosent), på Stord (55 prosent), i Porsgrunn (53 prosent) og i Halden (52 prosent). Minst viktig var nærhet til hjemstedet for studenter i Trondheim (11 prosent).

Figur 2.9 Andelen studenter hjemmehørende i studiestedets (campusens) fylke etter studium, 2023

Figur 2.9 Andelen studenter hjemmehørende i studiestedets (campusens) fylke etter studium, 2023

Kilde: DBH

Hvor kommer studentene fra? Datagrunnlaget

Datagrunnlaget for analyser knyttet til studentenes hjemsted og studiested er registreringen i DBH av studenters bostedsadresse og av campusens fylkestilhørighet. Det er en viss usikkerhet knyttet til datakvaliteten for dette formålet. Studenter står fritt til å endre folkeregistrert adresse til adressen på studiestedet, I den grad de gjør det, og institusjonene i tillegg oppdaterer bostedsadresse gjennom folkeregisteret, vil vi miste informasjon om hjemsted og mobilitet i forbindelse med studiene. Vi har ingen informasjon om hvor ofte dette forekommer, men mønsteret i den geografiske fordelingen av studenter på institusjoner, fagområder og utdanningstyper samsvarer godt med det vi ville forvente.

5.4 Sosial skjevrekruttering

Det er godt etablert at unge med høyt utdannede foreldre i større grad selv tar høyere utdanning enn unge som ikke har foreldre med høyere utdanning (Grendal, 2022). Blant dem som begynner å studere ved universiteter og høyskoler, er det også store forskjeller mellom ulike studier når det gjelder foreldrenes utdanningsnivå. Regjeringen vil våren 2025 legge fram en stortingsmelding om sosial utjevning og mobilitet.

Figur 2.10 viser en oversikt over utdanningsnivået til studentenes foreldre for ulike utdanninger. Inkludert i figuren er i hovedsak de samme utdanningene som i Figur 2.8, det vil si store profesjonsutdanninger i tillegg til kategorier av disiplinutdanninger på bachelor- og masternivå. På studier som krever et høyt karaktersnitt for å komme inn, har en større andel av studentene foreldre med høyere utdanning. På medisinstudiet og masterstudiene i teknologifag og rettsvitenskap har rundt 80 prosent av studentene minst én forelder med høyere utdanning. Andelen med minst én forelder som har mastergrad er høyest på medisinstudiet, med 46 prosent. I motsatt ende finner vi barnehagelærerutdanning og utdanning i vernepleie, barnevern og sosialfag, samt PPU for yrkesfag. På disse studiene har rundt 40 prosent av studentene minst én forelder med høyere utdanning.

Dersom vi sammenligner Figur 2.10 med Figur 2.8, ser vi at mange av de samme utdanningene der studentenes foreldre har lav utdanning i stor grad rekrutterer studenter til studiesteder i eget fylke. Aller tydeligst er det for barnehagelærer- og vernepleierutdanningene, som ligger helt i bunnen når det gjelder foreldrenes utdanning og helt i toppen når det gjelder andel studenter som kommer fra det fylket hvor studiestedet ligger. Også for andre helse-, sosial- og lærerutdanninger ser vi den samme tendensen. Cand.-med.-utdanningen skiller seg noe ut ved at den har den aller høyeste andelen studenter med høyt utdannede foreldre, samtidig som en relativt høy andel av studentene (nesten 60 prosent) rekrutteres fra det fylket studiestedet ligger i. På masterstudiene i teknologifag, som også har en svært høy andel studenter med høyt utdannede foreldre, rekrutteres til sammenligning bare 40 prosent av studentene fra det fylket studiestedet ligger i.

Andelen med uoppgitt eller manglende data for foreldrenes utdanning varierer ellers stort sett mellom 1 og 10 prosent for de fleste utdanninger. Dette gjelder særlig studenter med foreldre som har innvandret eller studenter som selv har innvandret. Visse utdanninger, som farmasi og bioingeniør, har en særlig høy andel innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn i studentmassen. Dette ser vi igjen i andelen med uoppgitt eller manglende verdi i Figur 2.10. For disse utdanningene er det derfor en særlig stor usikkerhet i hvor stor andel av studentene som har foreldre med høyere utdanning. Se ellers kapittel 2.5 om studenter med innvandrerbakgrunn.

Figur 2.10 Studenter på ulike studier høsten 2022 etter foreldrenes høyeste utdanning

Figur 2.10 Studenter på ulike studier høsten 2022 etter foreldrenes høyeste utdanning
Merk: «Foreldrenes høyeste utdanning» beregnes av utdanningsnivået til den av foreldrene som har den høyeste utdanningen. «Kort høyere utdanning» tilsvarer utdanning på bachelornivå, «lang høyere utdanning» tilsvarer utdanning på master- eller doktorgradsnivå. Fagskoleutdanning inngår her i «Videregående utdanning».
Kilde: Microdata.no,

Merk: «Foreldrenes høyeste utdanning» beregnes av utdanningsnivået til den av foreldrene som har den høyeste utdanningen. «Kort høyere utdanning» tilsvarer utdanning på bachelornivå, «lang høyere utdanning» tilsvarer utdanning på master- eller doktorgradsnivå. Fagskoleutdanning inngår her i «Videregående utdanning».

Kilde: Microdata.no,

5.5 Innvandrere

Andelen studenter med innvandrerbakgrunn økte fra 16,2 prosent i 2022 til 17,2 prosent i 2023 (Figur 2.11). Det er den største økningen på ett år de siste 10 årene. Det er særlig andelen innvandrere fra landgruppe 2 som øker. I 2023 tilhørte 8,7 prosent av studentmassen, eller 25 900 studenter, denne gruppen. 3,8 prosent av studentene er innvandrere fra landgruppe 1, mens totalt 4,8 prosent er norskfødte med innvandrerbakgrunn (de fleste av disse er fra landgruppe 2).

Figur 2.11 Andel innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre av norske studenter. 2014-2023.

Figur 2.11 Andel innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre av norske studenter. 2014-2023.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Norskfødte med innvandrerforeldre har en markant høyere studietilbøyelighet enn både innvandrere og den øvrige befolkningen. Andelen norskfødte med innvandrerforeldre i alderen 19-24 år som studerer er 47 prosent, mot 24 prosent av innvandrerne og 38 prosent av den øvrige befolkningen. Figur 2.12 viser andelene når man også deler opp etter kjønn. Den høyeste andelen i aldersgruppen 19-24 år finner vi da blant norskfødte kvinner med innvandrerforeldre. Av disse er 55 prosent registrert som studenter i høyere utdanning. I motsatt ende finner vi gruppen av mannlige innvandrere, der andelen studenter er 18 prosent.

Figur 2.12 Andel studenter blant personer i alderen 19-24 år etter kjønn og innvandringskategori. 2023.

Figur 2.12 Andel studenter blant personer i alderen 19-24 år etter kjønn og innvandringskategori. 2023.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Humanistiske og estetiske fag er det fagfeltet der innvandrere utgjør den største andelen (17 prosent). Mer enn 40 prosent av innvandrerne på dette fagfeltet studerer språkfag. Deretter følger naturvitenskapelige- og tekniske fag, der innvandrere utgjør 14,6 prosent, og helse-, sosial- og idrettsfag (14 prosent). Det er på disse fagområdene vi finner de høyeste antallene innvandrere, med rundt 8 000 på hver. Nesten 40 prosent av de innvandrede studentene på naturvitenskapelige- og tekniske fag går på ulike studier innen informasjons- og datateknologi. Særlig mange av disse går på bachelorstudier i informatikk, IKT og dataingeniør. Blant innvandrerne på helse-, sosial- og idrettsfag går 30 prosent på bachelorstudiet i sykepleie og ytterligere 10 prosent på andre pleie- og omsorgsfag. Norskfødte studenter med innvandrerforeldre utgjør den største andelen på naturvitenskapelige- og tekniske fag (7 prosent), og rundt halvparten av disse studerer informasjons- og datateknologi.

Når det gjelder spesifikke gradsstudier, er andelen studenter med innvandrerbakgrunn høyest på masterstudiet i farmasi (45 prosent innvandrere og 25 prosent norskfødte med innvandrerforeldre) og masterstudiet i odontologi (23 prosent innvandrere og 17 prosent norskfødte med innvandrerforeldre). Andelen er særlig lav på grunnskolelærerutdanningen (4 prosent innvandrere og 4 prosent norskfødte med innvandrerforeldre). For flere studier, se vedleggstabell V2.4.

Standardavviket er på 8,75 år

For informasjon om beregningsgrunnlag, se Eurostudent Database

Innvandrere utgjør ikke en like stor del av hvert årskull, og det er også store forskjeller blant annet i landbakgrunn for innvandrere i ulike årskull. Mange av dem som har innvandret utvandrer også på et senere tidspunkt. Videre er det store forskjeller i studietilbøyelighet mellom innvandrere og norskfødte. Dersom innvandrere hadde blitt inkludert i figuren, ville det av disse årsakene ha vært vanskeligere å tolke figurene, og de hadde gitt en annen informasjon enn hvor stor andel av et årskull som begynner å studere. Se ellers mer om studenter med innvandrerbakgrunn i kapittel 2.5.

1997-kullet er det siste som har rukket å fylle 24 år innen 2021, som er det siste året med data.

Etter fylkesgrensene per 2023.

Barnehagelærer-, lærer-, sykepleier-, sosialarbeider-, psykologi- og medisinutdanning.

I Figur 2.8 og Figur 2.9 benyttes henholdsvis DBHs og SSBs klassifisering av ulike studier/utdanninger. Profesjonsutdanningene er kategorisert identisk i DBH og SSB, mens kategoriene av disiplinutdanninger kan være noe forskjellig. Ellers er PPU-yrkesfag skilt ut som egen kategori i Figur 2.9, men ikke i Figur 2.8.

Innvandrere pluss norskfødte med innvandrerforeldre.

Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania utenom Australia og New Zealand og Europa utenom EU/EØS/EFTA.

EU/EØS, USA, Canada, Australia, New Zealand.

Hentet fra microdata.no. Basert på data fra 2022.

Som fotnote 20.

Som fotnote 20.